header wit

Waarom een Ambachtelijke zeep

Gebruik van je ambachtelijke zeep

Leg je zeep altijd weg in een bakje waar ze kan uitlekken en drogen. Gebruik onder de douche bij voorkeur een spons en was je met het schuim. Zo gebruik je de zeep zuinig en geniet je het langst van je zeep! Twijfel je of jouw zeer gevoelige huid de zeep verdraagt? Probeer dan eerst een test blokje. Deze zijn te bestellen bij bijna elke geur, via de de keuzelijst.

 

Bewaren

Als je de zeep ontvangt is deze voldoende gerijpt om te gebruiken. Maar de zeep mag best nog even langer rijpen. De zeep kan dus narijpen. Na verloop van tijd kan de geur en kleur wat minder worden. Ondanks dat is je zeep nog steeds prima te gebruiken. 

 

Verpakking

Ivm het milieu gebruiken wij geen plastic verpakking. Hierdoor is de zeep vrij om door te rijpen en beter voor het milieu

 

Samenstelling

Onze zeepjes worden gemaakt met olijfolie. Vanwege de verzorgende eigenschappen. Omdat olijfolie minder goed schuimt, voegen we er een kleinere hoeveelheid andere olie aan toe. Zoals kokosolie, en wonderolie (ook wel castor genoemd). Ook gebruiken we verschillende soorten boters, zoals cacaoboter, advocadoboter en sheaboter, dat nóg zachter en verzorgender voor je huid is.
Af en toe maken we zeep met geitenmelk, deze doen goede dienst voor een rijk schuim en verzorging van een zeer gevoelige huid.
Als we pigmenten en parfum gebruiken, zijn dit altijd stoffen die goedgekeurd zijn voor gebruik in cosmetica, volgens de leidende cosmeticaregels in de UK of de VS. We maken ook zeepjes met klei (voor kleur en om de specifieke eigenschappen) en/of essentiële oliën. Sommige van onze zeepjes bevatten ‘botanicals’, gemalen kruiden of planten. Deze gebruiken wij omwille van de productveiligheid altijd in gedroogde vorm.


 

Biologisch of niet biologisch?

Wij gebruiken bij voorkeur geen palmolie omdat er op grote schaal regenwouden gekapt worden om oliepalmen aan te planten. Het leefgebied van veel dieren, waaronder de unieke Orang Oetan dreigt snel verloren te gaan.
Palmolie zit helaas in ongelooflijk veel voedingsmiddelen en cosmetica. Iets om over na te denken.
Ook gebruiken wij  zijdevezeltjes in de zeepjes. Die zijn van ´Wilde´ Tussah zijde. Wilde betekent dat deze is geoogst zonder de rups dood te maken. De cocons worden verzameld als de vlinders er al uit zijn gekropen. Vandaar dat de zijdevezels korter zijn en minder geschikt om te spinnen, maar perfect voor in onze zeepjes.


 

Wat is zeep eigenlijk?

Op 2500 jaar oude kleitabletten uit Sumerië werd al gesproken over zeep. En waarschijnlijk leerden de oude Romeinen het zeepmaken van de Galliërs. Van daaruit veroverde zeep de wereld. Tegenwoordig zien we helaas nog maar weinig echte zeep in de grote winkelketens. Het lijkt wel zeep, maar is eigenlijk een tablet gemaakt van synthetische detergenten. Die werden populair vanaf de Tweede Wereldoorlog, toen er een gebrek was aan olie om zeep van te maken.  De techniek van de handgemaakte zeep van nu is een opleving van het oude zeepmakersambacht.

Echte ambachtelijke zeep is namelijk het huwelijk van mooie olieën en vetten en loog. Het loog zorgt voor het op gang komen van een heel spoeciaal chemisch proces, dat verzeping heet. De ambachtelijke zeepmaker kiest de olieën en vetten op basis van hun eigenschappen, hard, zacht, verzorgend, schuimend… er kan geur bij in de vorm van essentiële olie uit kruiden en bloemen of van parfumolie. En er kan kleur in door gebruik van natuurlijke stoffen als gekleurde mineralen of cosmetische pigmenten. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos!

Echte zeep kan je huid uitdrogen, omdat het een PH (zuurgraad) heeft van rond de 8 terwijl je huid ergens tussen 5 en 6,5 zit. De veiligste oplossing is om je te wassen zonder zeep, alleen schoon word je er niet van. Om dit probleem op te lossen gebruikt de zeepmaker meer vet dan er verzeept wordt, dat heet overvetten. Een met de juiste olie overvette zeep zal je huid meestal geen droog gevoel geven. Je huid zal  na het gebruik zacht aanvoelen en niet trekkerig.


 
 
Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring te verbeteren of om advertenties te kunnen tonen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Privacy & Cookiebeleid
SLUITEN